Nagyszülő, anyós, diszfunkcionális család, fekete bárány – közismert emberek beszélnek a témákról

„Ne akarjunk belefolyni egy családi életbe, az már egy másik család!… Ne arról szóljon, hogy ilyen ex katedra, autoriter módon utasítja és terelgeti a nagyszülő az egész családot abba az irányba, ami neki jónak tűnik.”
„Borzasztó! Ilyeneket kell csinálnunk, ilyen hátulról megkerülve, hogy, hogy akkor kicsit így behódolni? :)”
„… egyre súlyosabb traumatizáltság, tűrés, nyelés fog kialakulni …”
(Megjegyzés: 16:36-tól, A család a problémákat vissza kell temetni oda ahol voltak, a csendbe!)
Hogyan születik a fekete bárány egy családban. Mi az amit már nem bír elviselni. Milyen családban születik meg? „Bűntudat, szégyenérzet, lelkiismeretfurdalás”. Tudjátok milyen sokszor éreztem ezeket, és hányszor némítottak meg, kerültem el emiatt a konfliktust, és hogy mihez vezetett ez a konfliktuskerülés?

Minden oldalról tanulságosak a fenti videók. Tekintve, hogy korábban már szó esett a kritikus, a bekebelező, az irányító, az istent játszó személyekről, családról, mely tekintélyen, pénzen, magasztos hiedelmeken és korfán alapul. Határokat, szerepeket nem betartva, a hűtlenséget a belső magnak elnéző a külsőnek elítélő mintázattal rendelkeznek. A család aki nyomon követ, zsebedben turkál, gyermekeket használ fel ellenetek. Saját hibáikkal mikor szembesítenéd őket, elvonulnak, megnémulnak, dacossá, gőgőssé és fennhéjázóvá válnak. Próbálnak elhatárolódni tőled, mert saját maguktól nem tudnak! Nem tudnak elhatárolódni másképp azoktól a mintáktól, tettektől melyeket tettek ellened. Csak akkor érzik úgy, hogy ezeket maguk mögött hagyták, ha TÉGED is maguk mögött hagynak. Így ugyanis nem kell szembenézniük a hibáikkal, meg tudják úszni a lelkiismeretfurdalást. A folyamatos lenézéseiket, kritikáikat mindvégig jogosnak érzik veletek szemben, azt hogy nekik több jár, mint a te családodnak, szintén sosem bánják meg. A magukra erőltetett díszes köntösben tudnak pávaként díszelegni. Fent tudják tartani egy szűk körben a hibátlanságuknak, ártatlanságuknak, mártírtságaiknak mítoszát, anélkül, hogy a problémákat meg kellene valaha is beszélniük veletek. Csak ők érezhetik sértve magukat, ti nem. :(.